.
Bra inför provet - Manövreringskurs

Snabbare MC-kort? 

 • Vi erbjuder dig extra träning på Trafikverkets manöverprov i grupputbildning på Bällefors flygfält.
 • Kursen är totalt 3 timmar effektiv lektionstid plus avbrott för rast och fika. Stort fokus på Trafikverkets manöverprov. 
 • Du kommer köra nyare och lättkörda motorcyklar, bland annat Kawasaki z650

Inledning
Kursen börjar med en kort inledning där vi hälsar Dig välkommen och kontrollerar din legitimation. En presentation av Dig själv men även instruktörerna. Vidare går vi igenom kursens upplägg och de säkerhetsbestämmelser vi har.

Uppvärmning och uppdelning
Denna del går ut på att du ska få värma upp lite inför dagens övningar. Lära känna dagens övningshojar och övrig utrustning. Här bedömer vi om din körskicklighet är tillräcklig för att kursen ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Kravet är att Du besitter grundläggande kunskaper i hur en Motorcykel hanteras för att kunna tillgodose Dig kursen.

Kursens olika delar

 1. Grund för att ha möjlighet att bli 1 med din Mc. Sittpos, blick osv.
 2. Manövrering lågfart med möjlighet att träna Trafikverkets lågfartprov.
 3. Manövrering mellan fart med möjlighet att träna Trafikverkets högfartsprov.
 4. Effektiva bromsningar i olika hastigheter.
 5. Olika typer av övningar för att öka Din manöverskicklighet.

Hur mycket tid som läggs på de olika delarna är inviduellt och beror på Din nivå som mc förare. Trafikverkets manöverprov bygger på att mäta Din skicklighet därför är det inte alltid lämpligt att träna sin skicklighet på de övningarna, vi anpassar kursen efter Dina förutsättningar och behov.


MC

Ett MC-körkort öppnar många portar till glädjeämnen i livet. Spänning, avslappning, nya vänner, glädje och erfarenheter. Vägen till målet - körkortet - ställer dock vissa krav på Dig.

Körkortstillstånd
Du måste ha ett giltigt körkortstillstånd. Ansökan gör du hos Transportstyrelsen. Ett syntest måste också genomföras och sedan registreras hos Transportstyrelsen. Körkortstillstånd krävs inte vid Riskutbildningar för motorcykel.

Riskutbildning del 1 och del 2
Riskutbildning för motorcykel är obligatorisk och gäller i fem år. Vissa undantag finns. Riskettan för MC är en teoretisk utbildning på tre timmar. Den kräver inga förkunskaper. Riskettan gör du hos oss på Nya Trafikskolan i Skövde. Risktvåan gör du hos oss på Bällefors Flygfält i regi av Nya MC-Utbildarna i Skövde. Kursen är teoretisk och praktisk och är fyra timmar lång. Vi håller med motorcyklar och även utrustning under hela kursen.

Privat handledare
Vid privat övningskörning krävs förutom ett körkortstillstånd att du har en godkänd handledare. Din blivande handledare måste ansöka om handledarskap på Dig genom transportstyrelsen.se Vissa krav ställs på Dig som handledare.

Körlektioner
Antalet lektioner i en körutbildning varierar i snitt mellan 6 - 20 lektioner á 75 minuter.

A1 Lätt MC Suzuki 125 cc ABS
Lätt MC (A1) får du övningsköra på från 15 år och 9 månader. Körkortsåldern är 16 år. MC:n får vara på högst 125 cc och ha en effekt av högst 11 kW (ca. 15 hk) samt högst 0,1 kW/kg. Vi har en Suzuki 125 (GSX-S125X) som övningsmotorcykel. Lättkörd hoj, givetvis med ABS-bromsar.

A2 Mellantung MC Kawasaki Z400 ABS / KTM 390 Duke ABS
Körkortsåldern för A2 (mellanstor motorcykel) är 18 år. Du får dock övningsköra från 17 år och 6 månader. Har du haft behörigheten A2 under minst två år kan du ta behörigheten A (tung MC med obegränsad effekt) redan från 20 års ålder.

Motorcykeln A2 får ha en effekt på högst 35 kW (ca. 48 hk) samt ett förhållande mellan effekt och tjänstevikt på max 0,2 kW/kg. 

Vår övnings-MC är moderna Kawasaki Z400. Den har ABS-bromsar. Jämn och fin motorgång underlättar vid manöverkörning vilket denna MC har. Den är också låg och smal runt tanken för att underlätta för den som är lite kortare. Levererade av MC-Kompaniet i Väring.

Har du ett intresse av att köra tung MC med obegränsad effekt så tidigt som går, ska du ta behörigheten A2 så tidigt som möjligt, dock tidigast från 18 år.

A Tung MC
Körkortsålder 24 år (20 år om du haft behörigheten A2 i minst två år). Övningskörning från 23 år. På trafikskola får övningskörning dock ske från 17 år och 6 månader. Har du haft behörigheten A2 under minst ett år och sex månader får övningskörning ske från att du är 19 år och 6 månader.

Vi utbildar på den populära hojen Kawasaki Z650 ABS för att hänga med i utvecklingen och hålla med en modern fordonspark. Den har ABS-bromsar, en fantastiskt skön motorgång och lägsta sadelhöjden bland street-hojar på marknaden. Framförallt är den väldigt smal runt bränsletank och sadel, allt för en bekväm körställning.

Skyddsutrustning vid körlektion
Du som elev kan hyra komplett skyddsutrustning under körlektioner för MC. Hyran är 500 kr för hela utbildningen eller 100 kr/gång. Vi använder Allväders-ställ och har alla storlekar mellan XS - XXXL. I hjälmarna finns integrerat Scala Rider intercom system för kontakt lärare-elev. Systemet är bland det bästa på marknaden.

Teoriprov
Teoriprovet gör du på Trafikverket. Ett godkänt teoriprov är giltigt i ett år. Du blir godkänd om du får minst 52 poäng av maximalt 65 frågor. Vid provet måste du visa upp godkänd legitimation.
Digital utbildning - där du gör dina teorifrågor - når du här

Körprov
Du kan boka körprov först efter ett godkänt teoriprov. Körprovet är i två delar. Manöverprov samt körning i trafik. Manöverprovet innehåller del av säkerhetskontroll, körning i lågfart (krypkörning), högfart i serpentinbana samt särskilt bromsprov i 70 km/h och 90 km/h. Ett godkänt manöverprov ger tillträde till körning i trafik där din planering, manövrering samt riskmedvetenhet bedöms. Detta innefattar även sparsam körning. Vid privat prov måste du själv hålla med godkänd motorcykel. Vid körprov genom trafikskolan hjälper vi givetvis till med detta.

Nedan träder i kraft 1 mars 2020.

 • Man kan boka bara kunskapsprovet eller både kunskapsprovet och körprovet
 • Riskutbildning del 1 och del 2 ska vara genomförd och giltig innan kunskaps- och körprovet genomförs
 • Kunskapsprovet måste vara godkänt före körprovet
 • Kunskapsprovets giltighet som tidigare ett år
 • Om kunskapsprovet inte är godkänt då man ska göra körprovet måste körprovet av- eller ombokas av dig (senast 24 h före).
 • Om man själv bokar om ett trafikskoleprov så blir det nya provet ett privat prov
 • Körprov med trafikskolan ska bokas av trafikskolan

OM OSS


Nya Trafikskolan Skövde / Nya MC-Utbildarna i Skövde AB
Organisationsnummer: 556921-2391
Plusgiro: 66 38 33-2
Swish: 123 43 96 487
Växel: 0500-48 59 00
info@trafikutbildarna.nu 


Specifika frågor motorcykel:
info@mc-utbildarna.nu 
Tel: 0706-625 625 (endast sms)